De Amarone della Valpolicella is een van de varianten van de Valpolicella wijn uit de gelijknaminge streek die net boven Verona ligt tussen de plaatsjes Sant Ambrogio di Valpolicella en Montecchia di Crosara. De Amarone wijn is ontstaan uit een moderne evolutie van de zoete Valpolicella variant Recioto della Valpolicella, een desertwijn. 

De druivenrassen die voornamelijk gebruikt worden voor Amarone wijn zijn CorvinaRondinella en Molinara, waarvan de Corvina het grootste deel uitmaakt, daarna de Rondinella en het minste deel wordt ingenomen door de Molinara. De druiven worden minimaal 4 maanden gedroogd voordt deze geperst worden, dit proces zorgt ervoor dat er meer suikers achterblijven dan normaal waardoor de wijn langer bewaard kan worden, en ook wat zoeter wordt. Met de tijd worden deze suikers omgezet in alcohol, dus de wijn wordt minder zoet, meer bitter. 

Amarone is een droge volle complexe wijn met een traditionele donkere granaatrode kleur. Als de Amarone wijn nog jong is (tussen de 5 - 8 jaar) dan smaakt deze wat fruitig, naarmate de wijn ouder wordt gaat het fruitige er wat vanaf en wordt de wijn bitterder (maar niet vervelend) van smaak. De smaken die je in een Amarone kan verwachten zijn vleugjes van kruiden en mineralen, vaak gecombineerd met teer, rijpe kersen en chocolade. 

Specifieke producten