Winkelwagen 0

Winkelwagen

Er zijn nog geen producten in uw winkelwagen geplaatst.

Elke wijn vertelt zijn eigen verhaal dat naar bovenkomt wanneer we de wijn proeven in plaats van hem te drinken. Proeven is met aandacht uw zintuigen laten spreken. Bij het proeven kijken we naar de wijn, ruiken eraan en proeven hem en telkens bevestigd of weerspreekt het ene zintuig de ervaring van de andere. Zo kunnen we tot bepaalde conclusies over de wijn komen.


Op deze pagina geven wij in vijf stappen een uitleg hoe u de wijn kunt proeven, waar u op moet letten,  en wat dat u kan vertellen.

Foto

Stap 1: De voorpret

Maak een voorstelling van de toekomst. Uit onderzoek blijkt dat mensen gelukkiger worden van ervaringen dan van spullen.

"Genot moet je geduldig op je af laten komen"

- Ap Dijksterhuis -

Dan pakt u het glas bij de voet en "walst" u de wijn in uw glas. Hierdoor komt zurstof in de wijn wardoor de geuren beter naar voren komen.

Foto

Stap 2: Kleur

Vaststellen van helderheid en kleur. Houdt het glas, iets schuin, tegen een witte achtergrond. De wijn is helder wanneer er geen vaste delen in zitten. Dit kan zijn depot (restanten van de oxidatie van tannine) of wijnkristallen (gevolg van opslag in een te koude omgeving).

Kleur van witte wijn

Bij witte wijn is de kleur groen-, stro-, goud of ambergeel. Hoe dieper de gele kleur, hoe intensiver wijn. Dus hoe meer fruittonen u zult proeven. Ziet u aan de rand een groene toon dan heeft u een jong wijn in het glas. Heeft de rand een oranje vleug dan heeft u een verouderde witte wijn. De oxidatie heeft toegeslagen en het fruit en frisheid schade berokkend.

Kleur van Rode wijn

Rode wijn is... rood; paars-, robijn, granaat- baksteen- en oranjerood. Een rode wijn met vleugen van paars in de randen is een jonge wijn. Treft u een bruine tint aan dan heeft u een oude wijn in het glas. Dit hoeft niet slecht te zijn. Maar u bent wel gewaarschuwd. Ook hier betekend het dat de wijn door de zuurstof is aangetast (oxidatie) maar rode wijn heeft tannine. Deze wordt als eerst aangetast door de zuurstof wat een pré kan zijn; de wijn wordt dan zachter.

Foto

Stap 3: Geur

Bij het proeven van wijn speelt de reukzin een hoofdrol. We kunnen 10.000 geuren herkennen en de gevoeligheid voor een geur kan enorm verschillen tussen mensen. Het begint met de natuurlijk aanleg maar gevoeligheid kan ook getraind worden door met aandacht te ruiken (en niet te roken, zeker geen sigaar).

Het eerste dat u vaststelt is de intensiteit van de geur; Gesloten, u reukt niets, licht, krachtig of stuivend. Als tweede het benoemen van de aromatische geuren. Dit kan door groepen te benoemen; fruit, bloemen, aards, mineraal, kruidig en chemisch en in tweede instantie idie groepen te detaileren, dus het fruit benoemen zoals citrus, perzik, appel etc. 

Foto

Stap 4: Smaak

En dan neemt u een slokje van uw wijn. Voor het proeven spoelt u dat slokje in de mond. Dit spoelen, waarbij u tegelijkertijd een beetje lucht naar binnen zuigt (het lijkt op slurpen), is nodig om de smaakpapillen van de tond te activeren. De tong herkent zoet, zout, zuur en bitter.

Met het proeven kunt u vaststellen of de wijn droog (zonder suiker) of zoet is. De aanwezigheid van zuren die de wijn fris maken. De mineraliteit zijn de zouten die u waarneemt. Tenslotten proeft u bitters. De tannine en alcohol zijn een momdgevoel. Bij tannine is dat de drogende werking van tannine en alcohol geeft een prikkeld gevoel. .

Foto

Stap 5: Afdronk

Na het doorslikken of uitspuigen van de wijn volgt de afdronk. Dit is de mate waarin u de wijn nog proeft nadat u hem heeft doorgeslikt; lang of kort. Ook geeft de afdronk een mondgevoel dat van belang is voor de combinatie met een spijs. Dit mondgevoel is sappig. De zuren zorgen er voor dat u speeksel ontwikkelt. Of het mondgevoel is drogend, meestal veroorzaakt door tannine in de rode wijn.

Resumé

Tot slot geeft u een algemeen oordeel over de wijn. Om te beginnen is de wijn lekker? dan geeft u aandacht aan het  evenwicht en de balans van de wijn. Voor het evenwicht oordeelt u in hoeveer de verschillende stoffen samenwerken, dus geen zachte fruittonen in het begin, gevolgd door harde zuren en een scherpe afdronk van de alcohol. De balans is hoe u de wijn ervaard, dus in balans met uw smaakbeleving. Dit kan zijn warm, zacht, rond, soepel.

Foto

Stap 5: Geniet

And last but not least:

"conversation is the enemy of good wine"

- Alfred Hitchcock -

Contact informatie

Broerdijk 170

6523 HE Nijmegen

024 - 3226532

info@incontro.nl

Inschrijven voor de nieuwsbrief




Aanmelden

Alle bedragen zijn  inclusief  BTW    - Powered by CCV Shop software webshop

Deze website gebruikt cookies voor een optimale werking. We slaan geen persoonlijke gegevens op.
Copyright © 2001-2017 Incontro V.O.F.





Incontro verkoopt geen alcohol als je jonger bent dan 18 jaar.
Wij willen als wijnwebsite bijdragen aan verantwoord alcoholgebruik. Bij aflevering van de wijnen kan er een leeftijdscheck plaats vinden.

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?